Zo ziet een intelligente corona-exit eruit. Hoe komen we uit de lockdown?

Het valt niet mee om te begrijpen op welke cijfers beleidsmakers zich in de coronacrisis baseren. Begrippen als ’exponentiële groei’ en uitspraken als ’R moet kleiner zijn dan 1’ vliegen ons om de oren. Wat betekent die wiskundige geheimtaal voor de burgers? Expert complexe systemen Bert Slagter, die zich ingroef in het coronadossier, legt op sociale media zorgvuldig de wiskunde uit achter het beleid. En hij biedt hoop: „Er komt een moment dat we alle besmettingen kunnen traceren en isoleren. Mits we volhouden.”

Nu de besmettingscijfers wat afvlakken en het aantal doden per dag niet meer stijgt, rijst de vraag: wat mag er straks weer wel? Wat is de volgende stap na een wekenlange ‘intelligente lockdown’? ,,De horeca weer open, maar nog niet voor 70-plussers misschien.’’

Na de meivakantie moeten we weer gas gaan geven”, zei Hans de Boer, voorman van de Nederlandse werkgevers afgelopen weekend op tv. ,,Als we de economie niet snel aanslingeren, houdt onze welvaart ermee op”, riep commentator Jort Kelder. ,,Kunnen we niet de ouderen en kwetsbaren beschermen en de rest weer laten gaan werken?”

We worden onrustiger, na drie weken van een ‘intelligente lockdown’ , zoals premier Mark Rutte het beleid bestempelde. De besmettingscijfers worden iets minder angstaanjagend. Ook gisteren meldde het RIVM minder dodelijke slachtoffers dan de dag ervoor en een stabiliserend aantal ziekenhuisopnamen. Ondertussen smeekt de economie om aangezwengeld te worden.

Het weer is prachtig, terrasjes lonken. We willen weten wat er weer kan, straks na 28 april. Want tot die datum gelden de maatregelen van nu: scholen dicht, horeca dicht, geen (kleine) bijeenkomsten, afstand houden. De enige maatregel waarvan we nu al weten dat die tot 1 juni geldt, is bedoeld voor grotere bijeenkomsten.