Wie besmet wie? Groot Nederlands onderzoek naar corona bij katten

Om erachter te komen hoe ziek katten worden van het coronavirus en of ze het ook kunnen overbrengen op mensen, komt er een groot onderzoek. Dat zegt hoogleraar virologie Wim van der Poel van Wageningen University & Research tegen RTL Nieuws. Voor het onderzoek worden onder meer vijf katten blootgesteld aan het coronavirus.

Vorige week werd bekend dat voor het eerst in Nederland huisdieren besmet bleken met het coronavirus. Bij drie katten en één hond werd corona vastgesteld. De dieren liepen rond op een nertsenbedrijf waar medewerkers en nertsen besmet waren met het coronavirus.

De dieren werden daarom gevangen en ook getest. Hoogleraar virologie Wim van der Poel keek er niet vanop dat ze ook besmet bleken. “We wisten, door informatie uit het buitenland, dat katten besmet konden raken.” Maar Van der Poel benadrukt wel dat meer onderzoek nodig is.

Nog veel onduidelijkheid

Daarom start hij, samen met collega’s van de Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek naar de besmettelijkheid van corona bij katten. “We weten namelijk niet of ze het van elkaar kunnen krijgen, of katten hun baasje kunnen besmetten, of dat mensen hun katten kunnen infecteren.”

Een onderdeel van het onderzoek is dat vijf katten zullen worden blootgesteld aan het coronavirus. “We brengen het virus dan in de lucht. We denken niet dat katten hier ziek van worden en al helemaal niet dat ze hieraan overlijden. De katten bij het nertsenbedrijf hadden ook geen gezondheidsklachten. Maar we kunnen hierdoor wel onderzoeken of katten het virus kunnen overdragen doordat het virus na de blootstelling in hun afscheiding of adem zit.”

‘Belangrijk voor gezondheid katten’

Of het cru is om katten bloot te stellen aan het virus? Van der Poel: “We doen dit in de eerste plaats voor de gezondheid van de kat zelf. Als uit onderzoek blijkt dat katten ziek worden van het virus, kunnen we bekijken of het nodig is om een vaccin voor hen te ontwikkelen. En daarnaast is dit onderzoek belangrijk voor de volksgezondheid.”

Naast dit deel van het onderzoek, zullen ook tientallen katten van besmette baasjes getest worden op het virus. Ook bij honden gaat dat gebeuren. Het onderzoek heeft al de goedkeuring gekregen van het ministerie.

Bron: RTL Nieuws