Voortvluchtige Toon R. opgepakt op vakantiepark

Op een vakantiepark in het Gelderse Ede is maandagavond de voortvluchtige Toon R. opgepakt. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant beschouwt de 40-jarige R. als een van de kopstukken van een crimineel familienetwerk uit Oss. Tijdens Operatie Alfa werd eind 2019 en begin dit jaar een groot aantal leden van het netwerk opgepakt. Toon R. was als enige nog voortvluchtig en daarmee een van de meest gezochte mannen in Brabant. Aan zijn vlucht kwam vanavond een eind.


De politie deed in 2019 een inval in een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Lith. De inval maakt deel uit van Operatie Alfa, een politieonderzoek naar een criminele familie in Oss.Ⓒ ANP

De politie was al sinds 21 november 2019 op zoek naar hem. R. zelf, zijn familie en zijn advocaat wisten dat justitie hem wilden aanhouden. Er werd hem herhaaldelijk een oproep gedaan om zich te komen melden, maar dat gebeurde niet. De zoektocht van de politie ging daarom op volle kracht verder. De verdachte werd internationaal gesignaleerd.

Gecoördineerde politieactie

Kort geleden kwam bij het opsporingsteam informatie binnen over de mogelijke verblijfplaats van R. Verder onderzoek leidde maandagavond tot een strak gecoördineerde politieactie op het vakantiepark in Ede. Rond 22.00 uur viel een arrestatieteam een huisje op het park binnen, waar Toon R. werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. De arrestatie verliep zonder problemen.

Naast lidmaatschap van een criminele organisatie wordt R. verdacht van betrokkenheid bij vuurwapenhandel, vuurwapenbezit en diverse drugsdelicten. Het OM zegt blij te zijn met de arrestatie: „De feiten waarvan hij wordt verdacht zijn niet de minste. De kopstukken van de criminele familie hielden zich in onze ogen bezig met zware criminaliteit zoals internationale drugshandel. Het is daarom goed dat ook de laatste verdachte is aangehouden en dat dit grote onderzoek voor alle verdachten een vervolg krijgt in de rechtszaal”, zo laat persofficier Janine Kramer maandagavond weten.

Dna

Tijdens een zogeheten pro-formazitting kwam het OM vorige week donderdag met nieuwe feiten in het grote onderzoek. Zo zijn uit sporenonderzoek door het NFI meerdere dna-matches naar voren gekomen, die de verdenkingen richting leden van de organisatie alleen maar groter hebben gemaakt. De feiten verstevigen volgens de officieren van justitie de conclusie dat leden van de organisatie met grote vanzelfsprekendheid en intensiteit ernstige misdrijven pleegden: „Het gebrek aan maatschappelijk normbesef komt hierdoor nog prominenter naar voren”, zo lieten ze vorige week weten. Aanstaande woensdag is er een pro-formazitting met zeven andere verdachten uit het onderzoek.

Bron De telegraaf