Rutte: ‘We kunnen deze zomer op vakantie, maar niet zomaar overal’

Nederlanders kunnen deze zomer op vakantie, maar niet overal naartoe. Het wordt wel een andere vakantie dan anders, zei premier Rutte op de persconferentie na afloop van het crisisberaad van het kabinet. “We kunnen deze zomer inderdaad op vakantie, maar niet zomaar overal”.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt ook na 15 juni waarschijnlijk nog ontraden, omdat corona daar nog niet ver genoeg onder controle is. Voor twaalf andere Europese landen geldt straks waarschijnlijk wel een versoepeld reisadvies.

Na het seizoen gaan

Nederlanders in het buitenland waar de corona-epidemie oplaait, worden niet terug naar Nederland gehaald, zei Rutte ook. Rutte adviseerde daarnaast om, als mensen niet vast zitten aan de schoolvakanties, te overwegen na het seizoen te gaan. En hij waarschuwde mensen voorzichtig te zijn. “Bedenk goed wat je doet. Wees wijs op reis.”

In de pas

Gisteren werd al bekend dat het kabinet het reisadvies voor de meeste Europese landen vanaf 15 juni zou versoepelen. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.

Tot nu toe geldt het ‘oranje’ reisadvies, waarmee ‘alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden’. Dat reisadvies wordt ‘geel’, wat betekent ‘let op, veiligheidsrisico’s’. Ook de Caribische delen van het koninkrijk krijgen een ‘geel’ reisadvies.

Het kabinet waarschuwt reizigers wel: een versoepeling naar code ‘geel’ betekent niet dat iedereen zonder problemen vrij door Europa kan reizen.