Politie en zelfs ME grijpen in bij illegale feesten: ‘Dit mag niet, dit kan niet’

Op verschillende plekken in het land heeft de politie een einde gemaakt aan illegale feesten. In een bosgebied in Limburg kwam zelfs de ME er aan te pas: zo’n 100 mensen zijn daar op de bon geslingerd.

Volgens de politie was er om 3.00 uur vannacht een illegaal feest bezig in bosgebied Geulle tussen de Limburgse plaatsen Meerssen en Stein. Volgens de politie waren daar tussen 100 en 150 mensen aan het feesten. Omdat de groep zo groot was, is besloten de ME in te zetten.

De gegevens van mensen op het feest zijn genoteerd. Er zijn elf mensen aangehouden, omdat die zich niet konden legitimeren. In totaal zijn ongeveer 100 feestvierders bekeurd. De organisatoren riskeren een boete van 4000 euro, zegt de politie.

100 boetes

De politie kwam het feest op het spoor dankzij tips die binnenkwamen over de voorbereidingen. Toen er meldingen van geluidsoverlast waren, wist de politie waar het feest gehouden werd.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, noemt het onbegrijpelijk. “Dat er nog steeds mensen zijn die zich niets van de coronamaatregelen aantrekken. Met z’n allen moeten we dit virus terugdringen. Samen met de politie treden we daarom op tegen mensen die de regels overtreden. Dit mag niet, dit kan niet.”

In Halfweg heeft de politie een Halloweenparty in een vakantiehuisje beëindigd. “Met 70 man in een 8 persoons vakantiehuisje een Halloween party houden. Sommigen doen het gewoon. Bizar”, twittert een politiemedewerker.

Drie illegale feesten Amsterdam

De politie Amsterdam heeft tientallen boetes uitgedeeld aan mensen die op drie verschillende plekken aan het feesten waren. Ook zijn er mensen aangehouden en is geluidsapparatuur in beslag genomen.

In een woning aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas beëindigde de politie om 02.00 uur een feest met 60 mensen. De twee eigenaren van de woning en iemand die als portier fungeerde, kregen een boete.

In een bedrijfspand aan de Anthony Fokkerweg op bedrijventerrein Schinkel deelde de politie 46 boetes uit aan bezoekers van een illegaal feest. Bij aankomst van de politie om 02.30 uur sloegen 40 mensen direct op de vlucht. Eén van de bezoekers gaf een agent een kaakslag. De organisator van het feest kreeg een proces-verbaal. Die kan ook op bestuurlijke maatregelen van de gemeente rekenen, zoals een dwangsom of een bestuurlijke boete.

Ook beëindigde de politie een feest aan de Leidsekruisstraat, in het centrum van Amsterdam. Daar waren meer dan 20 mensen. Meldingen van illegale feesten worden met voorrang behandeld, waarschuwt de politie. “De tijd van waarschuwen is echt voorbij.”