Volgens Trump: “Coronavirus afkomstig uit laboratium in Wuhan”. Zijn er in Nederlandse laboratoria gevaarlijke virussen opgeslagen?

Trump zegt dat hij overtuigend bewijs heeft dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratium in Wuhan. Ook in Nederland zijn er labs waar gevaarlijke virussen opgeslagen zijn. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken, vertelt viroloog Ab Osterhaus.

Donald Trump weet het zeker: het coronavirus is volgens hem afkomstig uit een laboratorium in China. Hij heeft er bewijs voor, zei hij tijdens een persconferentie. Deskundigen twijfelen daaraan.

Nederlandse laboratoria

Ook in Nederland zijn virussen opgeslagen in laboratoria. “Die virussen hebben classificaties gekregen van 1 tot en met 4. De gevaarlijkste virussen vallen onder nummer 4”, vertelt viroloog Ab Osterhaus aan Editie NL.

De virussen worden opgeslagen omdat er onderzoek naar wordt gedaan ter bevordering van de bestrijding. “Wil je een virus bestrijden of een vaccin maken, dan moet je op het virus testen. En onderzoeken hoe het zich verspreidt”, aldus Osterhaus.

Virusclassificaties

Onder classificatie 1 vallen verschillende verkoudheids- en griepvirussen.
Onder classificatie 2 valt onder meer het herpes-, het bof- en hepatitis A-virus. Deze zijn alleen dodelijk in zeer uitzonderlijke gevallen.
Onder classificatie 3 vallen virussen die in sommige gevallen dodelijk zijn. Bijvoorbeeld knokkelkoorts met jeukende huiduitslag, gele koorts en Covid-19.
Onder classificatie 4 vallen virussen die in veel gevallen dodelijk zijn. Bijvoorbeeld het lassavirus het Krim-Congovirus en het ebolavirus.

Achter slot en grendel

In dat soort labs gelden strenge maatregelen. “De écht gevaarlijke stoffen liggen achter slot en grendel. Daarvan zeggen we niet eens in welk lab ze liggen. Bovendien moeten medewerkers daar in een maanpak lopen. Ook zijn er luchtdrukpompen zodat lucht enkel van buiten naar binnen kan, en niet andersom.”

De laboratoria zijn geclassificeerd op basis van hoe streng ze zijn beveiligd. “Alleen laboratoria met classificatie 4 mogen de gevaarlijkste virussen onderzoeken”, zegt de viroloog.

“Vroeger is er weleens een laboratoriuminfectie voorgekomen, maar dat was een infectie uit een van de eerste categorieën. Niet zo ernstig”, vertelt Osterhaus. “En dat was nog voordat die laboratoria goed beveiligd werden.”

Geen zorgen

We hoeven ons dan ook geen zorgen te maken, zegt hij. “Als men zich in Nederlandse laboratoria aan de regels houdt, kan het eigenlijk niet misgaan.”

Bron: RTL Nieuws