Martien Meiland over moment dat hij ontdekte dat hij op mannen valt: ‘Groot drama’

In zijn nieuwe biografie is te lezen hoe Martien Meiland uitgroeide van burgemeesterszoon tot heuse kasteelheer. Daartussen zat ook het moment dat Martien ontdekte dat hij op mannen valt.

 

HORMOONSPUIT

Martien trouwde in 1985 met Erica. Maar na 26 jaar huwelijk krijgt Martien gevoelens voor mannen. “Ik was veertig en op vakantie. Daar heb ik voor het eerst van mijn leven met een man gezoend”, vertelt de realityster. Het feit dat hij zich opeens aangetrokken voelde tot mannen, kwam voor hem als een donderslag bij heldere hemel. “Ik zag mijn hele leven in duigen vallen.”

Eenmaal thuis besloot Martien het direct aan Erica te vertellen. “Dat was natuurlijk een groot drama binnen het gezin.” In een poging om ‘zichzelf’ terug te vinden, stapte Martien naar de huisarts. “Ik vroeg of hij hormoonspuiten had, zodat ik weer mezelf zou worden.” Waarop de huisarts hem liet weten dat “zoiets natuurlijk niet bestond”.

 

AMSTERDAM

Ondanks dat zijn coming-out heel wat stof deed opwaaien in huize Meiland, spoorde Erica Martien hem aan om zijn seksualiteit verder te ontdekken. Zo zocht Martien het uitgaansleven op in Amsterdam. “Ik was alleen nog nooit uit geweest in Amsterdam, dus ik moest op zoek naar de gaybars.”

Uiteindelijk was de tijd rijp: Martien vertrok naar Amsterdam. “Erica en ik zijn samen op zoek gegaan naar een woning en uiteindelijk heb ik een appartement gekocht.” Het complete besluit en proces ging in samenspraak met Erica, wat tijdens het gesprek bestempeld wordt als ‘ruimhartig’. “Ja, dat is toch fantastisch”, stelt Martien.

 

HERTROUWD

Het feit dat Martien en Erica in 2019 hertrouwd zijn, bewijst hoe sterk de liefde tussen de twee is. Echter is er wel ruimte voor een nieuwe liefde. Oók voor Erica. “Ze moeten alleen wel eerst door de ballotage”, zegt Martien. “Hij moet bij het hele gezin passen.”