Man woont naast ziekenhuis en dient klacht in omdat de bevallende vrouwen “te hard schreeuwen”

Een bevalling is niet voor alle vrouwen een vlotte en plezierige ervaring. Het is een prachtig en onvergetelijk moment, maar kan ook pijnlijk zijn. En als we pijn hebben, schreeuwen we meestal.

Maar hoe zit het met de mensen die naast ziekenhuizen wonen en het geschreeuw van vrouwen tijdens de bevalling horen? Een buurman van het ziekenhuis in de gemeente Männedorf (ZH), in Zwitserland, heeft er genoeg van. Het geschreeuw, wat hij als geluidsoverlast ervoer, werd hem teveel en hij besloot een klacht in te dienen tegen het ziekenhuis.

En de rechter gaf hem gelijk. De man legde in de rechtbank uit dat vrouwen “te hard schreeuwen” tijdens de bevalling en dat het niet te verdragen was. De president van de Zwitserse Federatie van Verloskundigen vertelde aan de Zürichsee-Zeitung dat ze de situatie van de klager begreep.

Ze zei toch: “Je kunt een vrouw nog steeds niet zeggen dat ze haar mond moet houden!” Maar justitie was het met de man eens. Het ziekenhuis zal daarom tijdens bevallingen de ramen gesloten moeten houden. Het ziekenhuis zal een airconditioningsysteem installeren nu het raam gesloten moet blijven.

20minutes.ch haalde een Zweeds onderzoek aan dat aangeeft dat de geluidssterkte tijdens een bevalling erg hoog kan zijn. Deze studie vond “metingen tussen 80 decibel (luider dan een grasmaaier) en 115 decibel (zoals een rockconcert)” en benadrukte “dat meer dan de helft van de verloskundigen last had van gehoorschade veroorzaakt door lawaai tijdens hun carrière”.

Geluidsoverlast kan de gezondheid en het woonplezier wel degelijk aantasten. Ook al wordt dat geluid veroorzaakt dat iets heel natuurlijks, een bevalling.