Man loopt zware longinfectie op door het ruiken aan zijn stink sokken

Je hebt gehoord van een voetfetisj, maar hoe zit het met een sokfetisj? De vreemde obsessie van een man om zijn sokken te ruiken als hij elke dag thuiskomt van zijn werk, heeft onlangs geleid tot een aantal ernstige medische problemen. De 37-jarige man, afkomstig uit China, werd onlangs in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige longinfectie waarvan de artsen denken dat hij aan deze infectie komt doordat hij elke dag aan zijn vuile sokken rook.

Het ruiken van je sokken lijkt een onschuldige gewoonte, maar niet als er een potentieel gevaarlijke schimmel in je schoeisel ontstaat, wat in dit geval blijkbaar is gebeurd. Toen de man zijn sokkengeur inademde, ademde hij de schimmel ook in. Het kwam in zijn longen terecht, waardoor een infectie ontstond die gekenmerkt werd door pijn op de borst en hoestbuien. De man ging naar het ziekenhuis, waar hij zijn diagnose kreeg.

De artsen merkten op dat het immuunsysteem van de man al zwak was, omdat hij meestal niet genoeg slaap kreeg. Zijn leven thuis was stressvol omdat hij ook een kind opvoedde, dus dat hielp zijn immuunsysteem ook niet. (Als je zelf een ouder bent, weet je hoe dat gaat.)
De man werd onmiddellijk behandeld toen hij naar het ziekenhuis ging en er wordt verwacht dat hij volledig zal herstellen.

Omdat de details van deze zaak afkomstig zijn van social media-platforms zoals YouTube en niet van een gerenommeerd medisch tijdschrift, hebben we besloten om een expert te vragen of dit echt mogelijk is. Kun je daadwerkelijk een infectie oplopen door het ruiken van je vuile sokken?

Aaron Glatt, MD, woordvoerder van de Infectious Diseases Society of America en voorzitter van het South Nassau Communities Hospital in New York, denkt dat het mogelijk is, maar vrij onwaarschijnlijk.
Mensen hebben de hele tijd schimmel op hun voeten, zegt Dr. Glatt, dus dat deel van het verhaal is niet verrassend voor hem. En ja, bepaalde schimmelinfecties worden opgelopen door inademing, maar niet door het ruiken van zoiets onschuldigs als sokken.

Natuurlijk, Dr. Glatt suggereert niet dat je regelmatig aan je sokken ruikt, alleen voor de kick. Maar als je ze af en toe een snelle snuffel geeft om te zien of je ze weer kunt dragen of dat ze in de was moeten, dan moet je helemaal in orde zijn.

Toch moeten mensen met een verzwakt immuunsysteem voorzichtiger zijn, waarschuwt hij. Hoewel hij denkt dat het ruiken van sokken geen groot risico is, moet iedereen die een verminderde weerstand heeft (door een ernstige ziekte, zoals kanker of HIV) extra voorzichtig zijn met het oplopen van infecties.
Het is dus waarschijnlijk niet het beste idee om elke dag langdurig aan je vuile sokken te ruiken, vooral omdat dat super onaangenaam zou zijn. Maar als je af en toe je voetstank controleert, is er echt niets om je zorgen over te maken.