Horecazaken dreigen te heropenen als er niet meer steun komt

Een aantal horecazaken dreigt op 1 juni de deuren weer te openen als meer financiële steun van de overheid uitblijft. Dat zegt horeca-ondernemer Laurens Meyer. Volgens hem hebben zich intussen duizend zaken gemeld die zijn voorbeeld willen volgen. Minister Hugo de Jonge is minder blij met de actie.

“Het is een kwestie van overleven”, zegt Meyer. De steunregeling vanuit de overheid is niet genoeg, en daarom zou hij de deuren van zijn kroegen weer willen openen. In het AD riep hij vanmorgen zijn collega’s op hetzelfde te doen. Meyer zegt dat het inmiddels stormloopt met de aanmeldingen en steunbetuigingen.

Meyer heeft 50 kroegen, verspreid over het land, en in totaal 2000 man in dienst. “Het kabinet komt zijn afspraken niet na”, zegt hij. “Mijn vaste lasten lopen door. Ik mag geen personeel ontslaan, maar word maar deels gecompenseerd. Dat is niet houdbaar. Voor mij niet, maar ook voor de sector niet.”

De beloofde 90 procent aan looncompensatie komt daardoor in de praktijk uit op hoogstens 65 procent, zegt hij. Verder is de 4000 euro die wordt geboden om de vaste lasten te dekken, volgens hem net genoeg om de energierekening te betalen. Volgens Meyer kan zijn ‘nu nog milde toon snel omslaan’ als er niet meer gebeurt.

Gezondheidscrisis

“Zo kun je natuurlijk niet samenwerken”, reageert minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij zegt te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. “Maar we hebben samen een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg.”

Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis. Maar Meyer vindt het in acht nemen van anderhalve meter afstand niet te doen in de horeca.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begrijpt dat horecaondernemers niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen, maar zal zijn leden niet adviseren de deuren te openen. “Het water staat veel ondernemers écht aan de lippen. Als er niet per direct wordt ingegrepen door het kabinet, moet twee derde van de horecazaken zijn deuren per 1 juli sluiten”, zegt de organisatie.

Bron: RTL Nieuws