Harteloze eigenaar van hond eist dat zijn rakker met overgewicht wordt ingeslapen, dan grijpt de dierenarts in

Overmatig gewicht is een verontrustende zorg in de V.S., die mensen van alle leeftijden, inclusief jonge kinderen, treft. Het heeft geleid tot een reeks van gezondheidsproblemen, zoals een toename van diabetesgevallen.

Dierenartsen zien ook een toename van zwaarlijvige huisdieren. Volgens de Association of Pet Obesity Prevention wordt 59,5 procent van de katten en 55,8 procent van de honden beschouwd als overgewicht.

Cijfers gedeeld door de VS Vandaag de dag blijkt dat in 2018, 18,9 procent van de honden en 33,8 procent van de katten zwaarlijvig waren. In 2013 was 16,7 procent van de honden en 27,4 procent van de katten zwaarlijvig.

Honden in topconditie houden betekent ze gezond en geschikt voer geven, niet een ton aan tafelrestjes. Ze hebben een overvloed aan beweging, verzorging en vaccins nodig.

Kai, een mooie en zachte golden retriever, was overvoerd tot het punt van extreme obesitas. In plaats van Kai op een dieet te zetten en ervoor te zorgen dat de lieveling zich bezighield met voldoende beweging, nam Kai’s eigenaar hem mee naar de dierenarts.

Daar eiste de eigenaar dat Kai in plaats van goed verzorgd te worden door iemand anders in slaap gebracht zou worden.

Gelukkig weigerde de dierenarts om aan de eisen van Kai’s eigenaar te voldoen. In plaats daarvan belde de dierenarts met Misfits van Alberta Animal Rescue om te helpen met Kai.

Vrijwillig hulpverlener Pam Heggie stemde ermee in om Kai te steunen. Toen ze hem voor het eerst ontmoette, kon ze niet geloven dat hij echt niet in vorm was – het kostte hem 20 minuten om een korte trap te beklimmen om haar huis binnen te lopen.

“Ik kon mijn ogen niet geloven. Zijn grootte was schrikbarend. De foto’s doen geen recht aan hoe groot hij was, en hoe moeilijk zelfs maar een paar stappen voor hem was”.
De arme golden retriever woog maar liefst 78 kilo.

Een gezonde volgroeide golden retriever weegt 25 tot 34 kilo met vrouwtjes die naar de lichtere kant neigen. Dat betekende dat Kai meer dan de helft van zijn gewicht moest verliezen.

De taak die voor haar lag was ontmoedigend, maar Pam was niet van plan om hem op te geven zoals zijn vorige eigenaar dat deed.

“Ik weet niets over Kai’s vorige eigenaren en eerlijk gezegd heb ik daar de voorkeur aan gegeven. Ik geloof niet in het te schande brengen van mensen, dus ik weet niet zeker of het de schuld is van het juiste woord is. Ik geloof wel dat het onze taak als dierenverzorgers is om dieren zo gezond mogelijk te krijgen. Dat zijn we hun allemaal verschuldigd. Ik geloof dat het bewustmaken van mensen hoe ze voor hun dieren moeten zorgen krachtiger is dan het aan de schandpaal nagelen of beschuldigen van hun dieren”.

Kai begon aan een reis naar een betere gezondheid met een streng hondendieet en hield zich bezig met watertherapie om zijn benen te versterken en zijn uithoudingsvermogen op te bouwen. Pam leidde hem drie keer per dag op een wandeling om zijn uithoudingsvermogen op te bouwen en hem te helpen gewicht te verliezen.

“In het begin kon hij maar een paar stappen zetten voordat hij rustte of ging liggen.

Toen Kai het gewicht begon te verliezen, werd hij een nieuwe hond. Hij ontwikkelde een nieuwsgierigheid voor alles om hem heen en was eindelijk in staat om zijn interesse te wekken.

“Het was spannender om hem zijn vrijheid terug te zien krijgen dan te zien hoe de cijfers veranderen. Ik had nooit durven dromen dat hij een actieve hond zou zijn die in staat zou zijn om te rennen, te spelen en te genieten van het leven zoals hij nu doet. Kai was 10 jaar toen hij zich overgaf, dus hij is nu 11 jaar en vol leven.

Kai lijkt en gedraagt zich vandaag als een dartelende pup. Pam kan de metamorfose niet geloven en werd zo diep verliefd op Kai’s vastberadenheid dat ze hem uiteindelijk zelf adopteerde.

“Kai is een voorbeeld van wat we allemaal het goede in deze wereld vinden – een onuitwisbare geest en onvoorwaardelijke liefde. Hij had ervoor kunnen kiezen om zijn verleden te betreuren en op te geven, maar in plaats daarvan koos hij ervoor om de kans te grijpen om beter te worden. We moeten allemaal geloven dat we beter kunnen zijn. Hij is een zeer dankbare ziel, en ik ben zeer gelukkig dat ik hem in mijn leven heb. Ik ben nu zijn adoptiemoeder en hij zal zijn leven met mij doorbrengen. Ik ben de gelukkige”.

De transformatie van overgewicht naar gezond is ongelooflijk! Kai is een gelukkige jongen met Pam en we zijn het eens, ze heeft het geluk dat ze ook zo’n geweldige hond in haar leven heeft.