Gemeente Amsterdam voert pauzeknop in voor mensen met schulden

Amsterdammers die hulp hebben aangevraagd voor hun financiële problemen, krijgen geen incasso’s of aanmaningen meer tot er een oplossing is gevonden. De gemeente voert een zogenoemde pauzeknop in.

Dit moet de aanpak van schulden versnellen, schrijft Het Parool. Als de proef slaagt, is de kans op landelijke navolging groot.

PAUZEKNOP

Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman is de schuldenproblematiek in de gemeente groot. Volgens haar kampt een kwart van de Amsterdammers hiermee, en dat wordt door de coronacrisis alleen maar meer.

Inwoners van de gemeente kunnen daarom vanaf heden gebruik maken van de pauzeknop. Vanaf het moment dat zij hulp hebben aangevraagd, worden hun huidige schulden bevroren. Dat moet ervoor zorgen dat de problemen niet erger worden. Binnen ongeveer anderhalf jaar moeten de dossiers op orde zijn en het hulpprogramma en de schuldsanering zijn begonnen.

SCHULDEN

De pauzeknop moet de druk van de ketel halen. “Veel mensen raken het overzicht kwijt met al die verschillende schuldeisers. Dat geeft stress. Vaak komen ze binnen bij de hulpverlening met plastic tassen vol ongeopende post, omdat ze het niet meer aankunnen”, aldus Moorman tegen de krant.