Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Daarom moet er speciaal 'winterpersoneel' komen.

‘Corona komt elke winter terug, net als de griep’

Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Daarom moet er speciaal ‘winterpersoneel’ komen.

Dat zeggen artsen in het AD. “De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen”, zegt Hans Kuijsten, intensivist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Kuijsten denkt aan een systeem waarbij mensen in de winter als ‘reservist’ op de ic kunnen werken. “Je moet toe naar seizoensarbeiders in de zorg.”

Een ander idee is het creëren van een reserve-ic, zegt Peter van der Voort, hoofd intensive care bij UMC Groningen. “Die kun je in normale tijden voor iets anders gebruiken, maar als de nood aan de man komt, als ic. Daarvoor heb je een flexibele schil van personeel nodig dat ook een ic-basis heeft.”

Griepseizoen kleine crisis

Eigenlijk is elk griepseizoen nu al een kleine crisis in het ziekenhuis, vertelt intensivist in Bernhoven in Uden Simone Gielen aan de krant. “Ik verwacht dat je een golf krijgt met Covid én influenza.”

Ziekenhuizen hebben nu al hun handen vol aan de tweede coronagolf. Er komen nog dagelijks meer nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, bleek gisteren uit gegevens van Stichting NICE.

De afgelopen week kwamen er gemiddeld 193 nieuwe patiënten op de verpleegafdeling te liggen. Eergisteren lag dat weekgemiddelde op 184. Dat is een toename van de instroom van bijna 5 procent.

Lees gauw verder op de volgende pagina.