Boze schoolbrief na stiekem airfryen in de klas gaat viral: ‘We kunnen hier niet om lachen’

Een christelijke, middelbare school in Rotterdam staat in het middelpunt van de belangstelling nadat een boze brief van de school, gericht aan enkele ouders, op het internet is beland. In de brief uitten docenten van scholengemeenschap Melanchthon Schiebroek kritiek op een groepje leerlingen dat in het klaslokaal snacks had bereid in een airfryer. ,,Wij kunnen er niet om lachen en zullen bij een volgende keer schorsen.”

Een foto van de brief belandde gisteravond laat op Dumpert en is inmiddels al door honderdduizenden mensen bekeken. April van Loenen, schooldirecteur bij Melanchthon, bevestigt dat de brief afkomstig is van haar school. ,,We weten dat vertrouwelijke mails in deze tijden gemakkelijk op het internet terecht kunnen komen. Toch vinden wij dit niet gepast en niet de juiste manier om met elkaar om te gaan.”

Schorsen
Op enkele videobeelden, die de leerlingen naar deze site stuurden, valt te zien dat een groepje van vier leerlingen al lachend in een leeg klaslokaal een portie frikadellen naar binnen werkt. Dat was niet de afspraak, blijkt uit de mail. ,,Vanmorgen diende uw kind zich om 07.30 uur te melden op school wegens te laat komen. Het blijkt dat zij tijdens het melden naar het muzieklokaal zijn gegaan met een airfryer en daar wat snacks hebben gefrituurd”, valt te lezen. ,,Wij kunnen daar niet om lachen en zullen bij een volgende keer schorsen.”

Volgens Van Loenen gaat het vermoedelijk niet zo ver komen. ,,We doen er niet lacherig over, maar het is ook weer niet het einde van de wereld. Er zijn op dit moment belangrijkere dingen gaande in de samenleving.” Van Loenen begrijpt als geen ander dat de stunt van de leerlingen online op veel hilariteit kan rekenen. ,,Van buitenaf is het inderdaad best grappig en we snappen dat dit soort verhalen heerlijk is in tijden van corona. Maar tegelijkertijd moeten we ook een signaal afgeven aan de leerlingen dat wij niet achter deze actie staan.”

‘Je mag ook niks meer’
Een verkoper van airfryers neemt het op Instagram op voor de scholieren. ,,Je mag ook tegenwoordig helemaal niks meer. Als de ouders/verzorgers ons even een privéberichtje sturen, verzenden wij geheel gratis een kookboek voor de volgend airfryer-sessie op school”, schrijft Airfryertotaal.nl. De leerlingen in kwestie bevestigen dat ze contact hebben gehad met de verkoper. Ze waren niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie. ,,U zult misschien begrijpen dat de school al niet heel blij met ons is.”