Belgische viroloog: ‘Nederland onderschat aantal coronadoden, in werkelijkheid wel twee keer zo hoog!’

De Belgische viroloog Steven van Gucht, omschreven als de ‘tegenhanger van RIVM-baas Jaap van Dissel’, beweert tijdens een persconferentie over de epidemie in Europa dat Nederland het eigen aantal coronadoden ernstig onderschat. In werkelijkheid ligt dit volgens hem wel bijna twee keer zo hoog als dat men tot nu toe heeft beweerd.

België zou om de haverklap buitenlands commentaar krijgen over het hoge aantal sterfgevallen dat zij aan corona toeschrijven. Het blijkt namelijk dat men in België praktisch 100 procent van de oversterfte toeschrijft aan corona.

Nederland doet dat anders. Tot 15 mei registreert het RIVM 5.643 meldingen van overleden coronapatiënten. Dat zijn alleen patiënten waarbij het coronavirus ook daadwerkelijk is vastgesteld. Het CBS noemt een oversterfte van 9.000 (36.000 doden over de afgelopen negen weken, ten opzichte van het normale gemiddelde van 27.000 voor diezelfde periode). Met andere woorden: Van die 9.000 schrijven we er 5.643 aan corona toe en valt de rest onder ‘zou kunnen, maar niet zeker’.

Bron: De dagelijkse standaard