Abortus in Polen is bijna onmogelijk door nóg strengere regels

Het land met de een van de strengste abortuswetgevingen in de EU neemt een drastisch besluit: het abortusrecht wordt nóg verder ingeperkt. 

 

GEEN RECHT OP ABORTUS

Voorheen hadden alleen vrouwen in geval van verkrachting, incest, ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind of wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is recht op abortus. Donderdag werd in het Constitutioneel Hof in Polen bepaald dat wanneer er een ernstige afwijking bij het ongeboren kind is, er geen recht meer is op abortus. In de hoofdstad Warschau werd donderdagavond hevig geprotesteerd tegen de nieuwe maatregelen.

ERNSTIGE AFWIJKING

Bij een ernstige afwijking kun je denken aan interne organen die bij de foetus extern zijn of dusdanig ernstige afwijkingen waardoor het kindje direct na geboorte zal overlijden. Volgens RTL Nieuws zijn vorig jaar 1100 abortussen geregistreerd in Polen. Maar het daadwerkelijke aantal wordt tussen de 80.000 en 120.000 geschat. Dit wordt gedaan door middel van abortuspillen, ondergrondse abortushelpers, of door te reizen naar een ander land.

 

ONAFHANKELIJKHEID

De onafhankelijkheid van het Constitutioneel Hof is niet zeker. Voorzitter van het hof, Julia Przyłębska is bevriend met de vicepremier en de partijleider van PiS. PiS is een conservatief rechtse politieke partij in Polen.

Commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa Dunja Mijatović laat in een tweet het volgende weten: ‘Het verwijderen van de basis voor bijna alle legale abortussen in Polen komt neer op een verbod. Het is daarmee in strijd met mensenrechten. De uitspraak van het Constitutionele Hof van vandaag betekent ondergrondse/buitenlandse abortussen voor degenen die het zich kunnen veroorloven en nog grotere beproevingen voor anderen. Een trieste dag voor vrouwenrechten’.