6 signalen dat je lever vol gifstoffen zit

De lever is een van je trouwste en hardst werkende vrienden. Je moet je lever inbeelden als een ingebouwd, ultra-efficiënt zuiveringssysteem.

Het is ook het meest ingewikkelde orgaan in je lichaam, dus vergeet niet om ervoor te zorgen. Met alles wat je lever voor je doet, wil je het dus niet misbruiken.

Dit zijn 6 signalen om op te letten, zodat je weet of je lever om hulp roept!

1. Pijn rond je lever


Shutterstock

Een pijnlijk gevoel in de boven – en onderbuik kan een teken zijn dat je levert misschien in de problemen zit. Het is normaal een ietwat draaglijke pijn, maar soms kan het heftig zijn.

Onthoud dat het de taak is van de lever om te ‘detoxen’ en het lichaam te helpen om afval te sorteren, maar het dient ook om voedingsstoffen te verteren. Wanneer de lever ziek wordt, kan het niet effectief werken en dat kan voor pijn zorgen.

2. Gezwollen enkels en gewrichten

Wanneer je je lichaam pijn doet, probeert je arme lever om zichzelf te herstellen maar dat gaat gepaard met littekens. Hoe meer littekenweefsel er is, hoe moeilijk het is voor de lever om te werken. Gezwollen voeten kunnen een teken zijn van cirrhosis.

Dit kan effect hebben op je benen, heupen of dijen. Deze zwelling is doorgaans pijnloos.

3. Gewichtstoename


Levervetting komt vaak voor en is schadeloos, maar op lange termijn kan het leiden tot cirrhosis en een verhoogde kans op leverkanker.

Wat precies gebeurt, is namelijk dat de lever niet alle gifstoffen die binnenkomen kan zuiveren, zoals alcohol, kunstmatige zoetstoffen, veel vet in je voeding, sommige medicijnen, enzovoort. De levercellen converteren de alcohol of suiker in triglyceriden, een soort vet.

Wanneer er zich te veel vet ophoopt in de cellen, worden hun functies verstoord. Het enige wat je lever dan kan doen is om ongefilterde gifstoffen op te slaan in vetcellen, meldt United European Gastroenterology, UEG.

4. Jeuk

Je lever moet je bloed zuiveren van afvalstoffen en de gifstoffen moeten gescheiden worden van het gal, wat zich leegmaakt in de darmen.

Om verschillende redenen kan de galblaas opgestopt worden en je lichaam zal niet alle gifstoffen niet kunnen verwijderen.

Het resultaat kan een irritante jeuk zijn. Het is normaal het hevigst op je handpalmen en voetzolen, maar in vele gevallen kan het op het hele lichaam slaan. Patiënten zeggen dat het ook voorkomt in de gehoorgang, neus en zelfs achter de ogen.

5. Gele huid en ogen

Als de levercellen en galwegen bepaalde acute ziektes oplopen, kan een kleurstof, genaamd bilirubine, zich verspreiden in het bloed.

Dit zorgt ervoor dat je ogen en huid geelachtig worden en urine wordt ook donkerder.

6. Chronische vermoeidheid

Chronisch vermoeidheidssyndroom lijkt op een uitgebreide griepachtige ziekte.

De lever draagt voor een groot deel bij tot de energievoorraad in het lichaam. Als we enige leverschade hebben, dan voelen we ons meestal erg moe.

Bonustips: Dit is hoe je je lever herstelt!

Het goede nieuws is dat de lever een erg vergevend orgaan is die zichzelf kan genezen, ook al heeft het limieten. Er zijn veel dingen die je kan doen om inwendige ‘lichaamsreiniger’ netjes te houden. Sporten, en gemiddeld alcohol drinken is alvast goed, maar je kan ook bepaalde dingen eten om je lever gelukkig maken.

<

Dit is een lijst van voeding die goed voor je lever is, volgens voedingsdeskundige Hermeet Suri:

Look (helpt om enzymen te activeren die gifstoffen kan ‘uitwissen’. Bevat ook hoge aantallen allicine en selenium die allebei de lever zuiver houden)
Pompelmoes (bevat hoge aantallen vitamine C, een sterk antioxidant)
Spinazie (heeft de mogelijkheid om zware metalen en pesticiden te neutraliseren)
Kurkuma (helpt het lichaam met vet te verbranden)
Okkernoten (zijn rijk aan glutathion en omega 3 vetzuren wat de lever helpt tijdens het zuiveringsproces)
Onthoud dat vele mensen met leverziektes geen enkele symptomen ondervinden.

Help ons dit artikel te delen zodat meer mensen zich bewust worden van de waarschuwingssignalen en op tijd te reageren, het zal hun kansen op een lang en gezond leven verhogen!

Bron: Newsner